Skip to main content

ΒΙΒΛΙΟ

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία... ετών 180

Το «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Charles Dickens πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1843



Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, Being a Ghost Story of Christmas, κοινώς γνωστό ως A Christmas Carol, είναι μια νουβέλα του Charles Dickens, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο από την Chapman & Hall το 1843 και εικονογραφήθηκε από τον John Leech. Aφηγείται την ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ, ενός ηλικιωμένου τσιγκούνη που τον επισκέπτεται το φάντασμα του πρώην συνεταίρου του Τζέικομπ Μάρλεϊ και τα πνεύματα των Χριστουγέννων του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Μετά τις επισκέψεις τους, ο Σκρουτζ μεταμορφώνεται σε έναν πιο ευγενικό και γενναιόδωρο άνθρωπο.

Ο Ντίκενς έγραψε τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου οι Βρετανοί εξερευνούσαν και επαναξιολογούσαν τις προηγούμενες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των καλάντων και νεότερων εθίμων, όπως οι κάρτες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Επηρεάστηκε από τις εμπειρίες της δικής του νιότης και από τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες άλλων συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένων των Washington Irving και Douglas Jerrold. Ο Ντίκενς είχε γράψει τρεις χριστουγεννιάτικες ιστορίες πριν από τη νουβέλα αυτή και άντλησε έμπνευση μετά από μια επίσκεψη στο Field Lane Ragged School, ένα από τα πολλά ιδρύματα για παιδιά του δρόμου του Λονδίνου. Η αντιμετώπιση των φτωχών και η ικανότητα ενός εγωιστή να λυτρωθεί μεταμορφώνοντας τον εαυτό του σε έναν πιο συμπαθητικό χαρακτήρα είναι τα βασικά θέματα της ιστορίας. Υπάρχει συζήτηση μεταξύ ακαδημαϊκών για το αν πρόκειται για μια εντελώς κοσμική ιστορία ή αν είναι μια χριστιανική αλληγορία.

Δημοσιεύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου, η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων. Μέχρι το τέλος του 1844 είχαν εκδοθεί δεκατρείς εκδόσεις. Οι περισσότεροι κριτικοί εξέτασαν θετικά τη νουβέλα. Η ιστορία αντιγράφηκε παράνομα τον Ιανουάριο του 1844. Ο Ντίκενς κινήθηκε νομικά εναντίον των εκδοτών που χρεοκόπησαν, μειώνοντας περαιτέρω τα μικρά κέρδη του Ντίκενς από την έκδοση. Συνέχισε γράφοντας άλλες τέσσερις χριστουγεννιάτικες ιστορίες τα επόμενα χρόνια. Το 1849 άρχισε τις δημόσιες αναγνώσεις της ιστορίας, η οποία αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη που ανέλαβε 127 ακόμη παραστάσεις μέχρι το 1870, τη χρονιά του θανάτου του. Το Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Η ιστορία έχει προσαρμοστεί πολλές φορές για κινηματογράφο, θέατρο, όπερα και άλλες μορφές τέχνης.

https://www.youtube.com/watch?v=5jwkS1A3IsI

Το Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία απαθανάτισε το ζήλο της πρώιμης βικτωριανής αναβίωσης των εορτών των Χριστουγέννων. Ο Ντίκενς αναγνώρισε την επιρροή της σύγχρονης δυτικής τήρησης των Χριστουγέννων και αργότερα ενέπνευσε πολλές πτυχές των Χριστουγέννων, όπως οικογενειακές συγκεντρώσεις, εποχιακά φαγητά και ποτά, χορός, παιχνίδια και μια εορταστική γενναιοδωρία πνεύματος.

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΞΥ

CLASSICS ILLUSTRATEDΔΩΡΑ - ΕΠΟΧΙΑΚΑΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο άκαρδος, τσιγκούνης Εμπενίζερ Σκρουτζ ζει μοναχικά και αντιπαθεί αφάνταστα τα Χριστούγεννα.  Μάλιστα αντιπαθεί και όσους αγαπούν τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, ακόμη και τον ανιψιό του, τον μοναδικό του συγγενή!
Όμως αυτά τα Χριστούγεννα, τον επισκέπτονται τρία πνεύματα για να του δώσουν ένα μάθημα σκληρό μα ανθρώπινο. Τα πνεύματα θα ταξιδέψουν τον γερο-Σκρουτζ στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον και θα τον συνταράξουν. Εάν δεν αποκτήσει ανθρωπιά, εάν δεν αρχίσει να δίνει αγάπη στους συνανθρώπους του, το μέλλον προμηνύεται ζοφερό…
Η “Χριστουγεννιάτικη ιστορία” πρωτοδημοσιεύτηκε το 1843. Πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και η πιο εμβληματική ιστορία του σπουδαίου Άγγλου συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς.

Μια xριστουγεννιάτικη ιστορία | Κάρολος Ντίκενς | Brainfood

Διαβάστε επίσης

ΒΙΒΛΙΟ

«Αν δεν είσαι έτοιμος για όλα, δεν είσαι έτοιμος για τίποτα» Paul Auster

Ο πολύ σπουδαίος συγγραφέας Paul Auster πέθανε σε ηλικία 77 χρόνων στις 30 Απριλίου

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του