Skip to main content

FASHION TRENDS

Tie me up: η διαχρονική γοητεία της γυναικείας γραβάτας

Ένα timeless αντρικό αξεσουάρ που οι γυναίκες ξέρουν να φοράνε καλύτερα!



Όλα τα παλιά γίνονται καινούργια και αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο για τις γυναικείες γραβάτες (γνωστές και ως pussybows). Υπήρξε ένα σχετικό αξεσουάρ ένδυσης για αιώνες, ήταν σύμβολο της θηλυκότητας και της δύναμης και έχει ονομαστεί μια σειρά από διαφορετικά ονόματα στα αγγλικά όπως: neck bow, floppy bow, bowtie, neck scarf, necktie, και pussy bow – έπαιζε δηλαδή πάντα κάπου ανάμεσα σε φιόγκο, φουλάρι και γραβάτα.

Η δημοτικότητα της γραβάτας αποδίδεται συχνά στην Coco Chanel και τον Yves Saint Laurent και δικαίως όπως θα δείτε παρακάτω, αλλά υπάρχει περισσότερη ιστορία σε αυτό το διαχρονικό αξεσουάρ.

Γυναίκες και άνδρες από τον 18ο και τον 19ο αιώνα φορούσαν ένα αξεσουάρ για γραβάτα. Το ανδρικό askot και η «cravat from the period» έχουν παρόμοια εμφάνιση με τη σύγχρονη γυναικεία γραβάτα.

Το Neckclothitania ήταν ένα φυλλάδιο που δημοσιεύτηκε το 1818 και παρουσίαζε μερικούς από τους δημοφιλείς τρόπους δεσίματος της ανδρικής γραβάτας. Η γυναικεία μόδα περιελάμβανε μια ποικιλία από φιόγκους στο λαιμό.

Στη δεκαετία του 1830, ο Louis Antoine Godey δημιούργησε την έκδοση, Godey’s Lady’s Book, την οποία σχεδίασε για να περιλαμβάνει μια σειρά από πληροφορίες σχετικά με τη γυναικεία μόδα. Ήταν μια διέξοδος για την εισαγωγή της παριζιάνικης μόδας στις Αμερικανίδες.

Τα Gibson Girls από τις εικονογραφήσεις του Charles Dana Gibson, μεγάλωσαν το «Gibson Girl», το οποίο ήταν η επιτομή μιας ιδανικής Αμερικανίδας. Ήταν λεπτή, αλλά με καμπύλες, αθλητική, αλλά θηλυκή, μορφωμένη, ταλαντούχα και είχε άφθονα μαλλιά φορμαρισμένα στο κεφάλι της.

Οι φιόγκοι στο λαιμό ήταν συχνά ένα στοιχείο μόδας για το Gibson Girl και οι επωνυμίες ακολούθησαν ονοματίζοντας τις γραβάτες τους από τη δημοφιλή ταυτότητα.

Η Gabrielle "Coco" Chanel, η οποία πήρε το παρατσούκλι "Coco" από τις μέρες της ως τραγουδίστρια σε νυχτερινά μαγαζιά, ήταν περισσότερο γνωστή ως τεχνίτης που αργότερα ασχολήθηκε με το σχέδιο μόδας, δημιουργώντας νέες σιλουέτες για τις γυναίκες στη δεκαετία του 1920 και μετά. Ήταν από τους σχεδιαστές που έκαναν δημοφιλή τις γραβάτες και μέσα στις δεκαετίες, μπορείς πάντα να τη δεις να φοράει γραβάτα η ίδια ή να την ενσωματώνει στα σχέδιά της. Η Coco Chanel άφηνε το στίγμα της στον κόσμο της μόδας και οι γραβάτες ήταν μαζί της.

Η μόδα στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και της δεκαετίας του '40 έκανε ένα βήμα πίσω λόγω του πολέμου, αλλά η δεκαετία του '50 είδε μια νέα εποχή σχεδιασμού για τις γραβάτες. Μεγάλο μέρος της τάσης μέχρι αυτή τη φορά παρουσίαζε τις γραβάτες ως ξεχωριστό αξεσουάρ δεμένο γύρω από το λαιμό ενός πουκάμισου με γιακά. Ωστόσο, οι μπλούζες χωρίς γιακά με ενσωματωμένους φιόγκους έχουν γίνει ένα δημοφιλές κομμάτι μόδας από εδώ και στο εξής.

Τέλη της δεκαετίας του '50 και του '60 ο Yves Saint Laurent και η Coco Chanel έδωσαν νέο νόημα στις γραβάτες. Τα Pussybows αποκτούν νέο αέρα καθώς σχεδιαστές όπως ο Yves Saint Laurent (YSL) παρουσιάζουν το κοστούμι σμόκιν. Αυτό ήταν ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για την εποχή, που ταίριαζε στις γυναίκες που φορούσαν παντελόνια, παρόμοια με το ανδρικό σμόκιν. Μέχρι τώρα, η γραβάτα ήταν ένα συνοδευτικό αξεσουάρ και ένα δημοφιλές ένδυμα για τις γυναίκες σε δουλειές γραμματείας. Ωστόσο, άρχισαν να δίνουν ένα πιο δυνατό μήνυμα όταν συνδυάστηκαν με το παντελόνι.

Οι δεκαετίες του '70 και του '80 έγιναν σύμβολο της ενδυνάμωσης των γυναικών από τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες σε καθημερινή βάση μέχρι τις γυναίκες στον χώρο εργασίας. Ήταν περισσότερο μια ανδρική εμφάνιση που υιοθετήθηκε για το θηλυκό στυλ. Τα Pussybows συνεχίζουν να συνδυάζονται με γυναικείες φόρμες στη δεκαετία του '80, καθώς μιμούνται την ανδρική γραβάτα. Καθώς οι γυναίκες άρχισαν να αναλαμβάνουν πιο εξέχουσες θέσεις στο εργατικό δυναμικό, η γοητεία τους είχε σκοπό να τις βοηθήσει να συνυπάρχουν με τους άντρες ομολόγους τους.

Αν και στις αρχές του 2000 η μόδα είχε πάρει μια διαφορετική τροπή προς μεγαλύτερα ρούχα, πιο φωτεινά χρώματα επηρεασμένα από τη μουσική, την τέχνη και την αυξανόμενη γενιά Χ, τα κλασικά είχαν κάπως ξεχαστεί, αλλά τα κλασικά δεν πεθαίνουν ποτέ. Το 2015, οι σχεδιαστές επανέφεραν τις γυναικείες γραβάτες στην πασαρέλα.

Ο Yves Saint Laurent, ο οποίος σχεδιάζει σύνολα με γραβάτα για δεκαετίες, φέρνει ξανά την προσοχή στο βασικό τους κοστούμι σμόκιν με γραβάτα.

Οι ready-to-wear runway συλλογές για το 2015 των Chloe και Gucci περιελάμβανε ένα μοντέρνο styling του pussybow.

Οι μπλούζες ή τα φορέματα με ενσωματωμένους φιόγκους ή ο φιόγκος από μόνος αλλά και η γραβάτα ανήκουν στα trends της μόδας για αρκετά συνεχόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

FASHION TRENDS

6 high waist jeans για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει για τις καθημερινές σου εμφανίσεις

Το ψηλόμεσο jean είναι απαραίτητο κομμάτι μιας έξυπνης γκαρνταρόμπας και φοριέται σε απεριόριστες περιστάσεις και συνδυασμούς

FASHION TRENDS

Ποια σανδάλια είναι η πιο κομψή τάση του καλοκαιριού 2024;

Κομψά και άνετα – με «δαχτυλίδι» που τα κάνει να ξεχωρίζουν

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». Όντρεϊ Χέμπορν

Το απόλυτο icon κομψότητας και σοφίας γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 κ αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες